gouden boekjes

 

 

Bijzonder mooie en leuke boekjes

Ken jij de Gouden Boekjes? Vast wel! De Gouden Boekjes hebben altijd een gouden rug. De verhaaltjes zijn altijd erg leuk en de tekeningen zijn altijd heel erg mooi. Dat is speciaal zo bedacht. Alleen de beste schrijvers en tekenaars mogen een Gouden Boekje maken! Er zijn al meer dan 150 verschillende Gouden Boekjes gemaakt.

In 2013 bestaan de Gouden Boekjes 60 jaar. Opa’s en oma’s werden vroeger al voorgelezen uit de Gouden Boekjes toen ze nog kinderen waren. En toen zij papa’s en mama’s werden, lazen zij hun kinderen weer voor uit de Gouden Boekjes. Nog steeds worden de kinderen heel graag voorgelezen uit de Gouden Boekjes. Sommige slimmerds kunnen ze al zelf lezen!

Hoe zijn de Gouden Boekjes naar Nederland gekomen?

Sinds 1953 zijn de Gouden Boekjes voor jong en oud een feest voor oog en oor. Mooi om naar te kijken en te luisteren. De boekjes zijn altijd heel veel verkocht omdat ze heel mooi waren en heel goedkoop. In 1952 koste een Gouden Boekje fl. 1,50. Toen had je nog een euro’s maar guldens!

Uit Amerika
De eerste Gouden Boekjes verschenen als ‘Little Gold Books’ in 1942 in de Amerikaanse winkels. Beroemde tekenaars en schrijvers mochten de boekjes maken. Er werd een nieuwe manier bedacht om reclame te maken voor de Gouden Boekjes in Amerika. De boekjes waren gewoon bij de supermarkt te koop waar je boodschappen deed. Dat was nog nooit gebeurd. Tijdens het boodschappen doen was zo een goedkoop en mooi boekje zo gekocht. De serie van in Amerika al vanaf het begin een groot succes.

Jaren vijftig
Na de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland nog weinig kinderboeken. En al helemaal niet in kleur. Dat vonden de kinderen en hun ouders jammer. Boeken zijn belangrijk voor kinderen! Uitgeverij De Bezige Bij heeft de Gouden Boekjes in 1953, kort na de Tweede Wereldoorlog, uit Amerika naar Nederland gehaald. In Nederland werden de Gouden Boekjes vertaald en bewerkt, onder andere door Annie M.G. Schmidt en Han Hoekstra. De boekjes werden ook in Nederland heel populair. Dat kwam door de lage prijs, de levendige verhaaltjes en de mooie plaatjes waar je uren naar kan kijken. Eindelijk waren er leuke mooie kinderboeken waar je heerlijk bij kon wegdromen!

Een eer voor tekenaars en schrijvers
Later, in de jaren zeventig, verschenen er ook nieuwe oorspronkelijk Nederlandse Gouden Boekjes. Veel tekenaars en schrijvers werkten graag mee aan de nieuwe Gouden Boekjes. Ze vonden dat een hele eer! En nu hebben de meeste bekende schrijvers en tekenaars wel meegewerkt aan een Gouden Boekje.

Nog steeds hetzelfde
Ouders, opa’s en oma’s vinden de Gouden Boekjes ook heel leuk. Toen zij kind waren werden ze er ook vast uit voorgelezen. Uitgeverij De Bezige Bij geeft de Gouden Boekjes nu niet meer uit. In het jaar 2000 heeft Uitgeverij Rubinstein het overgenomen. Er worden ook nog steeds nieuwe Gouden Boekjes uitgegeven. Maar aan hun uiterlijk is bijna niets veranderd. De boekjes zijn er nog altijd hetzelfde uit. De gouden rug, de harde kaft, 24 of 28 pagina’s, het gele vlak op de achterkant met de lange lijst van de Gouden Boekjes. En daaromheen de hoofdfiguurtjes uit de boekjes. In de binnenkant kan je nog altijd je naam schrijven.