45 resultaten

sprookjesboeken & mythen

Sprookjes, mythen en legenden! Van oudsher zijn sprookjes verhalen die mondeling – sproke - overgeleverd werden en die een diepere wijsheid herbergen.  

Het beeld wat opgeroepen wordt, heeft iets kinderlijks, maar de wijze lessen hebben een gelaagde werkelijkheid.

Daarom laten we kinderen graag al jong kennismaken met deze verhalen.

Lees verder
Sluiten
1-45 van 45 producten

Sprookjesboek

Je kunt naar de Efteling gaan om je onder te laten dompelen in de wereld van sprookjes, maar het is veel makkelijker, en misschien nog wel leuker, om te verdwijnen in een sprookjesboek. Sprookjes hebben de kracht om je te laten verwonderen, ze zijn magisch en vol fantasie. Bij ilovespeelgoed.nl zijn we hier fan van, we zien graag dat kinderen hun vermogen aanspreken om te fantaseren. Met een sprookjesboek kunnen ze dit alleen maar verder ontwikkelen. Laat je verwonderen door ons ruime aanbod!

Wat is een sprookje?

Dit is een kort verhaal dat vaak als fantasierijk, wonderbaarlijk of magisch wordt beschouwd. Doorgaans wordt het verteld aan kinderen om ze te onderwijzen of op te voeden. Vroeger werden ze vaak mondeling overgedragen. Tegenwoordig hebben we gelukkig van veel sprookjes een geschreven versie en worden ze in boeken gepubliceerd.

Een sprookje kan oorspronkelijk of bewerkt zijn, oud of modern, bekend of onbekend. Ze bevatten vaak verschillende thema's of tegenstellingen zoals goedheid tegenover kwaad, schoonheid en lelijkheid, rijkdom en armoede of wijsheid en domheid. Ze zijn dus vaak bedoeld om een moraal of les over te brengen. Sprookjes komen voor in verschillende culturen.

De mooiste sprookjesboeken vind je bij ilovespeelgoed.nl

Sprookjes hebben vaak fantastische elementen, zoals magie en het spreken met dieren. Sommige verhalen staan bekend als 'märchen' die zijn afgeleid van het middeleeuwse Duitse Märchen. Andere herkenbare sprookjes zijn afgeleid uit folklore, waaronder ‘Assepoester’ (ook wel bekend als ‘Cinderella’), ‘Klaas Vaak’ en ‘Roodkapje’. Al deze sprookjes en meer vind je in de sprookjesboeken bij ilovespeelgoed.nl!

Wat zijn de bekendste sprookjes?

Er zijn sprookjes, mythen en legenden uit verschillende culturen over de hele wereld. De gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen zijn echter de bekendste schrijvers. Een aantal van hun bekende sprookjes zijn ‘Sneeuwwitje’ en ‘Hans en Grietje’ van de Grimm broers, en ‘De Kleine Zeemeermin’ en ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’ van Andersen.

Een sprookjesboek is een groot goed

Lezen en voorlezen is een groot goed. Het zorgt ervoor dat de woordenschat vergroot wordt en het bevordert de taalontwikkeling. Sprookjes en vertellingen zijn echter ook een goede manier om je kleine al op jonge leeftijd lessen mee te geven. Bijvoorbeeld om niet met vreemden te praten of snoepjes of appels van onbekenden aan te nemen. Het beeld dat sprookjes kunnen oproepen heeft soms iets kinderlijks, maar de wijze lessen hebben een gelaagde werkelijkheid en een diepere wijsheid!

Spelen met een sprookjesboek

Naast de vele sprookjes hebben we nog tal van andere kinderboeken met boeiende verhalen en prentenboeken met prachtige illustraties. Wanneer je kind even wat anders wil doen dan een boek lezen, is het fijn om speelgoed te hebben. Want ook door te spelen, wordt de fantasie geprikkeld. Jullie kunnen natuurlijk ook samen het favoriete sprookje naspelen dat je elke avond voorleest.