open ended speelgoed

Open-ended-speelgoed kent geen aan- of uitknoppen, geen vaste regels, geen vaste structuren. Die maken kinderen zelf. Open-ended-play biedt kinderen ruimte om naar hartenlust te spelen.

Ze kunnen met de stapelstenen van Stapelstein fantaseren dat ze met steppingstones over water springen of met speelgoedtegels van Magna-tiles en Connetix maken ze eigen wegen en bouwen ze steden met futuristische vormen.

Wobbels zijn er om te wobbelen, maar nodigen ook uit tot fantasierijk spel. Het kan een schommelstoel zijn, of dienen als beschutting voor een grot of winkeltje.

Van open-ended-speelgoed vraag je je als volwassene af, 'Wat kan ik ermee?, maar kinderen weten daar wel raad mee. Dol op experiment en onderzoek verzinnen ze nieuwe spelletjes, bedenken landschappen of betrekken vriendjes en vriendinnetjes erbij in een samenspel. 'Als jij dit doet, dan doe ik dat'.

Met Stick-lets verbindingstukken van stokken of doek buiten of binnen allerlei bouwwerken gemaakt worden.

De Pl-ug tent kits voorzien kinderen alleen van verbindingstukken, waarmee kinderen naar eigen inzicht tenten en bouwwerken kunnen bouwwerken.

Met Modu-bouwsets kunnen allerlei creaties gebouwd worden voor verschillende spelen. Het bouwen op zichzelf al is een spel waar de fantasie mee op de loop kan gaan.

Trigonos bouwsets bieden met stokken en doeken basismateriaal voor bouwwerken zoals tenten, winkeltje, theaters of futuristische voertuigen. Jonge ontwerpers krijgen hier vrij spel.

Bij ilovespeelgoed.nl hebben we een ruime variatie aan open-ended-speelgoed voor klein, jong en oud.

 

417 resultaten

Pagina

417 resultaten

Pagina

Spelen naar hartenlust en alle ruimte om je eigen regels te bepalen, het kan allemaal met open ended speelgoed. Volwassenen vragen zich nog wel eens af ‘Wat kan ik ermee?’, maar laat dat maar aan de kinderen over! Het kleine grut onder ons is namelijk ontzettend vindingrijk. Ze zijn dol op experimenteren, onderzoeken en het verzinnen van nieuwe spelletjes. Het bedenken van een landschap gaat moeiteloos, zeker met een vriendje of vriendinnetje erbij.

Wat is open ended speelgoed?

Dit is een vorm van spelen waarbij kinderen hun eigen brein gebruiken. Ze mogen zelf bepalen wat ze gaan doen en wat de regels zijn. Bij open ended speelgoed zijn er namelijk geen vaste structuren, regels of een echt doel. Lichtjes en geluidjes zul je niet snel vinden op het speelgoed waarmee je eindeloos kunt spelen. De poppen die passen bij deze vorm van speelgoed hebben een neutrale gezichtsuitdrukking of zelfs helemaal geen gezicht. Kinderen mogen hun fantasie de vrije loop laten en kunnen alle kanten op met open ended speelgoed!

Open ended speelgoed laat alle regels los

Met open ended speelgoed kan je kind heerlijk urenlang zoet zijn in zijn eentje. Maar samenspelen gaat minstens zo goed. Als ze vriendjes over de vloer hebben dan hoor je af en toe ongetwijfeld, ‘Doe jij dit, dan doe ik dat.’ Open ended speelgoed bevordert dus het samenwerken, stimuleert het maken van keuzes, verruimt cognitieve vaardigheden en prikkelt de fantasie. Spelen en open ended speelgoed is belangrijk voor een positieve ontwikkeling!

Open ended speelgoed is verantwoord en leuk

Wanneer speelgoed pedagogisch verantwoord is, vinden we dit vaak al goed speelgoed. Toch is het belangrijk om het speelplezier niet uit het oog te verliezen. Dat is het mooie van open ended speelgoed, het plezier staat voorop en het brengt je kind ook nog vaardigheden bij. Houten speelgoed staat trouwens met stip bovenaan wanneer we kijken naar open ended speelgoed. Dit is bovendien zeer geschikt voor alle leeftijden, zelfs voor de allerkleinsten van één, twee en drie jaar.

De mooiste merken open ended speelgoed

Het feit dat er aan open ended speelgoed geen regels verbonden zitten en dat het alle ruimte geeft aan de creativiteit van je kind, betekent natuurlijk niet dat je het niet kunt combineren met ander speelgoed. Dit kan juist heel goed. Met de kleurrijke blokken van Grimm’s kun je een hele wereld bouwen. De blokken zelf kun je al op honderden verschillende manieren neerleggen en stapelen. Doe er een spoor bij met treintjes en je bouwt een station waar reizigers aankomen en overstappen om verder te gaan naar een volgend avontuur. Met een paar gevaarlijke dinosaurussen erbij bevind je je ineens in een tijd waar nog geen plaats was voor mensen. Dat is het mooie van open ended speelgoed, het spel verandert continue. Andere merken die open ended spelen aanmoedigen zijn:

Open ended speelgoed voor binnen en buiten

Je hebt open ended speelgoed voor jong en oud, maar ook in het groot en klein. Zo kun je heerlijk aan tafel zitten met een bakje Kinetic Sand van Waba Fun of buiten de hele tuin volbouwen met een Wobbel en Way to Play. Zelf zie je in een Wobbel waarschijnlijk niet meer dan een gebogen houten plank, maar voor je kleine wordt het een viaduct waar auto’s overheen sjezen of een muur om achter te verstoppen. Of je nu binnen of buiten speelt, met open ended speelgoed beleef je de mooiste avonturen!