538 resultaten

prentenboeken

Prentenboeken! Daarbij gaat het toch vooral om de prenten! Mooie platen die een herkenbare of een nieuwe wereld oproepen en samen met de tekst een verhaal vertellen.

Bij ilovespeelgoed.nl hebben we een selectie gemaakt, waarbij het ons gaat om creativiteit, originaliteit en humor van zowel de illustraties als van de verhalen.
Verhalen om voor te lezen en terwijl de kinderen kijken naar prachtige platen, die de fantasie en de verbeeldingskracht van kleuters en peuters versterken. 

Lees verder
Sluiten
480-528 van 538 producten

Prentenboek

Wil je dat je kind een levenslange liefde voor lezen ontwikkelt, maar heb je moeite om ze enthousiast te maken voor boeken? Zoek dan niet verder! Het begint allemaal met prentenboeken. Stimulerende verhalen, levendige kleuren en prachtige illustraties prikkelen de verbeelding van kinderen en maken lezen leuk! Bij ilovespeelgoed.nl kom je alles te weten over het kiezen van het perfecte prentenboek voor kinderen en hebben we enkele creatieve ideeën om literatuur voor ze tot leven te brengen. Omarm de schoonheid van verhalen vertellen en ontdek de magie die voortkomt uit het knuffelen met een goed boek in de hand!

Wat is een prentenboek?

Kort gezegd: een boek met kleine stukjes tekst en prachtige illustraties. Wel moet er een verhaallijn in zitten. Flapjesboeken en babyboeken voor in bad bijvoorbeeld zijn dus niet hetzelfde. In een prentenboek vullen tekst en illustratie elkaar aan zodat ze samen een verhaal vertellen. De (voor)lezer kan dit verhaal met zijn eigen fantasie aanvullen. Je zult zien dat het verhaal ook steeds weer anders verteld kan worden.

Prentenboeken zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen, omdat ze visueel aantrekkelijk zijn en een eenvoudige manier bieden om verhalen te vertellen. Er zijn veel verschillende soorten, zoals verhalen over dieren, verhalen over familie en vrienden en over feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst net zoals verhalen over fantasieën. Pop-up boeken laten trouwens net als prentenboek de mooiste plaatjes zien, maar dan in 3D.

De mooiste prentenboeken voor peuters en kleuters

Prentenboeken zijn een belangrijk onderdeel van de jeugdliteratuur en kunnen kinderen allerlei voordelen bieden. Het is bekend dat voorlezen aan kinderen van jongs af aan de taalontwikkeling bevordert, maar prentenboeken kunnen meer doen dan alleen woorden leren. Het kan de liefde voor lezen aanwakkeren en een kind helpen om zichzelf en anderen beter te begrijpen!

Prentenboeken die gericht zijn op peuters van twee tot drie jaar, zijn vaak wat eenvoudiger met zowel hun verhaal als tekeningen. Het totaal aantal woorden is beperkt, vaak niet meer dan 700. Prentenboeken zoals ‘Kikker’ van Max Velthuijs en ‘Dikkie Dik’ van Jet Boeke zijn voor peuters erg geschikt. Kinderen van drie tot zes jaar (en ouder) vallen meer onder de categorie echte prentenboeken. Hier bevat het boek in de meeste gevallen een verhaal van tussen de 1000 en 1500 woorden. De illustraties zijn vaak ook gedetailleerder en kunnen op zichzelf al een verhaal vertellen.

Prentenboek van het jaar

Jaarlijks zijn er in het begin van het jaar de Nationale Voorleesdagen. Dit is het grootste boekenfeest voor kinderen van nul tot zes jaar. Voor dit evenement worden tien prentenboeken uitgekozen vanwege hun goede verhaal, aantrekkelijke illustraties en interactieve mogelijkheden. Deze tien kinderboeken vormen de ‘Prentenboek top 10’ en staan centraal tijdens de voorleesdagen. Op scholen, kinderdagverblijven en in bibliotheken wordt er volop aandacht aan geschonken en er wordt uiteraard veel voorgelezen. Eén van die tien prentenboeken krijgt vervolgens het predicaat ‘Prentenboek van het jaar’.

Waarom een prentenboek?

Prentenboeken kunnen worden gebruikt om kinderen te helpen bij het leren lezen, het vergroten van hun woordenschat en het ontwikkelen van hun verbeeldingskracht. Bovendien zijn prentenboeken een ideale manier voor ouders en andere volwassenen om tijd door te brengen met kinderen.

Door samen een prentenboek te lezen, kun je kinderen dus helpen bij het leren lezen, terwijl je tegelijkertijd jullie band versterkt. Daarnaast bieden prentenboeken mogelijkheden voor gesprekken. Dit kan gaan over de personages, thema's en illustraties in de verhalen. Maar een prentenboek is ook een mooie bron voor het aanleren van levenslessen en sociaal-emotionele vaardigheden zoals empathie, respect en begrip voor verschillende culturen.

Wat is een goed prentenboek?

Er zijn veel verschillende soorten prentenboeken, dus wat een ‘goed’ prentenboek is, kan variëren afhankelijk van de leeftijd en de interesses van het kind. Maar algemeen gezegd zijn prentenboeken die een goed verhaal vertellen met geweldige illustraties, die een boodschap of les bevatten, een kind aanspreken en hen aanmoedigen om te lezen of voorgelezen te worden, goede prentenboeken.

Wanneer een prentenboek aantrekkelijk is voor kinderen is het in principe al een goed boek. Dit kan betekenen dat het boek heldere kleuren, grappige tekeningen of leuke verhalen heeft. Sommige klassiekers zijn onder andere ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry, ‘Rupsje Nooitgenoeg’ van Eric Carle, en ‘De kleine walvis’ van Benji Davies.

Je favoriete prentenboek vind je bij ilovespeelgoed.nl

Bij ilovespeelgoed.nl hebben we meer dan alleen maar speelgoed. Zo kun je ook je favoriete prentenboek bij ons kopen (en wie weet wordt het straks ook de favoriet van je eigen kind). Je hebt keuze uit allerlei thema’s voor verschillende leeftijden. In het algemeen bieden prentenboeken talloze voordelen voor kinderen van de vroege kindertijd tot de adolescentie. Van het helpen opbouwen van hun woordenschat tot het aanzwengelen van zinvolle gesprekken tussen volwassenen en jonge lezers over cultuur en levenslessen. Naast prentenboeken hebben we nog een hele boekenlijst aan lees- en voorleesboeken.